Metodik

Ljus och ljusfällor

Kortvågigt ljus som blandljus- eller kvicksilverlampor lockar fjärilarna bäst. Ett stort vitt tygstycke, t.ex. ett lakan nära lampan hängs upp på en vägg eller ute i terrängen på ett synligt ställe. Väljer man en kvicksilverlampa är 125 W en lämplig storlek men det finns även 80 W eller högre effekter. Eftersom kvicksilverlamporna idag håller på att fasas ut i samhället kan det vara idé att köpa på sig några extralampor att ha i reserv. En drossel är nödvändig som anslutes mellan lampan och eluttaget.

Om man inte har tillgång till ett fast eluttag använder man ett bensin- eller dieseldrivet elaggregat.

Läs mer >>>> Fånga nattfjärilar - Blogg på nätet (alias Oleander)

Lockbete

Grundprincipen är att blanda rödvin (öl) med socker och låta denna blandning "jäsa". En del menar att blandningen ska vara sockermättad, andra inte. Efter tycke och smak kan tillsättas lite jäst, sirap, ättika. Pröva dig fram och hitta ditt eget recept.

I blandningen doppar man sedan avlånga tygtrasor som hängs upp i träd i skymningen. Trasorna kontrolleras regelbundet under kvällen och natten. Tänk på att hålla en håv under tygstycket eftersom fjärilen ofta släpper och faller till marken när den oroas.

Lockbetet fungerar bäst tidigt och sent på säsongen, d.v.s den tid när betet inte konkurrerar med naturens egna doftämnen.

Väder

Bäst fångst får du mulna, varma och fuktiga nätter. Stjärnklara och kyliga nätter bör undvikas.