Tillbaka

Elfman, Peter

Född 1966 i Hasslarp i NV Skåne, bor nu i Väggarp norr om Lund.

Utsedd till ”Årets fågelmålare 1991” i Sveriges ornitologiska förenings tidskrift ”Vår fågelvärld” vilket var ett genombrott och en inspiration. Blev 1998, 2001, 2004 och 2006 uttagen till den mycket prestigefyllda, jurybedömda utställningen ”Birds in Art” på Leigh Yawkey Woodson Art Museum i Wisconsin, USA. Denna utställning är allmänt ansedd som den största och mest betydande utställningen i världen inom detta område, ett ”VM i fågelmålning”. Här deltager alltid världseliten av fågelkonstnärer, varje år utses en mästare ”Master Wildlife Artist”, Sveriges Lars Jonsson blev t ex detta 1988. Mina tavlor på utställningen har även blivit uttagna till att följa med på efterföljande vandringsutställningar runt om i USA. Detta är naturligtvis en stor kick och mycket inspirerande eftersom man genom ”Birds in Art” får chansen att visa upp sig för en stor internationell publik. Jag har därför även blivit inbjuden till en stor samlingsutställning ”IV centuries of Birds”, som visades i Vermont, Florida och New York 2003-2004.

Jag har varit intresserad av djur och natur sedan barnsben. Ett stort intresse för måleri och teckning gick gradvis över i fågelmåleriet. Jag är en aktiv och hängiven fågelskådare som ofta är ute i naturen med skissblocket för att avbilda de fåglar som ses. Skissandet är en mycket viktig del för att lära känna olika fågelarters utseende och för att få rätt proportioner och balans i bilderna. Detta idoga skissande och fågelskådande de senaste 20 åren har gjort att mina bilder (förhoppningsvis) visar fåglarna så som de ser ut i naturen. Jag målar i en ganska impressionistisk stil, fågelns form och proportioner är viktiga liksom ljus och skuggor. Favoritmotiv för mig är nog ugglor och vadare även om alla fåglar har sin speciella charm och personlighet. Jag målar mest med akvarell- och/eller gouachefärger men den sista tiden har det även blivit en del akryl och oljemålning. Akvarell är spännande och ofta överraskande, det gäller att låta vattnet arbeta lite lagom fort, att ha kontroll. Ibland blir det rena chansningar, vattnet rinner dit det vill. Ibland lyckat ibland misslyckat, men det är nog akvarellmålarens vardag. Olja och akryl är trögare och inte så spontant. Här kan man hålla på och ändra och måla över i oändlighet. Akvarellen kräver mer snabba beslut redan från början.

Förebilder är bl a Lars Jonsson, Bruno Liljefors, Roland Jonsson, Gunnar Brusewitz, Hans Larsson, Peter Nilsson samt flera brittiska och amerikanska naturmålare. Det var nog framförallt Gunnar Brusewitz böcker som en gång på 70-talet fick mig att börja fågelskåda och måla av naturen. Han är en stor förebild, kanske större som författare än som konstnär. Det kändes som en mycket stor förlust när han avled sommaren 2004. Har genom åren hållit flera föredrag om fågelskådning och fågelmålning. Leder regelbundet fågelexkursioner för Skånes Ornitologiska Förening, var även medlem i deras programkommitte´ under flera år. Illustrerar också i SkOFs tidskrift ANSER. Har skrivit och illustrerat resereportage om fågelskådning i "Vår Fågelvärld” (om Turkiet, Gambia, Malaysia och Israel). Har även provat på att måla en bestämningsartikel om medelhavsstenskvättor, illustrationer för fältbestämning är ett mycket krävande arbete som tar mycket tid. Illustrerade 1996 barnboken ”När storken kom tillbaka till Skåne” samt 2003 Lennart Nilssons bok ”Plinius den äldre-Om fåglarna” samt ”Orre,trast och trana” på Ellerströms förlag. Genom åren har det blivit en del intensiva resor för att fågelskåda och för att samla skisser, resorna har bl a gått till Spanien, Turkiet, Malaysia och Israel och till svenska fjälltrakter. Deltager några gånger per år i samlingsutställningar med naturkonst i Skåne.

Fågelmålandet och skrivandet sker på fritiden när eftersom jag till vardags arbetar som forskningsingenjör på AstraZeneca i Lund. Detta ger en ekonomisk frihet, man är samtidigt mer inspirerad och sugen när man väl har tid att måla. En lyckad kombination även om man ofta känner att tiden inte räcker till när familj, arbete och fåglar lockar. Övriga fritsidsintressen som t ex musik (Bob Dylan, Lundell, gitarrspel) och böcker konkurrerar ju också om ledig tid. Speciellt gamla antikvariska böcker om natur och fåglar är kul, försöker även samla en del gammalt om och av August Strindberg som ju är en fantastisk författare och en rik källa att ösa ur.

Vykort

Omslag Litteratur Dekaler, logga
URL: http://birds.nu
© Copyright 1997-2019, All rights reserved