Tillbaka

Hjernquist, Måns

Född och uppvuxen i Stockholm, men bor nu på södra Gotland. Måns har alltid var intresserad av fåglar och de är fortfarande hans stora intresse och inspirationskälla.

Han har ända sedan "barnsben" tillbringat en store del av sina somrar i Stockholms skärgård och på Gotland, speciellt på ön Lilla Karlsö på Gotlands västkust och det är i dessa naturmiljöer som han lärt sig det mesta han kan om fåglar och natur. Sedan flera år tillbaka har Måns arbetat som tillsynsman på Lilla Karlsö.

I samband med fågelskådandet gör Måns skisser av fåglarna medan han ser dem i rörelse. För att ytterligare studera de exakta detaljerna, t ex fjädrarna, utnyttjar han sina fynd av döda fåglar. Måns målar både i akvarell och olja och föredrar att kalla sig illustratör eller "avbildare". Han vill gärna skilja på illustrationer och konst men som betraktare ser man kanske detaljerna som illustrationer men känslorna och uttrycken som konst.

Som tonåring fick Måns flera illustrationsuppdrag från olika förlag och myndigheter. Han hade sin första utställning med akvareller på Gotland 1993 när han var 17 år.

De senaste åren har Måns haft en eller ett par utställningar på Gotland varje år. Förra hösten målade han också till en utställning i Saudiarabien - rovfåglar i olja, och i juni i år hade han utställning i Visby med både akvareller och oljor. /sept 1999. Ridelius i Visby AB/

Dubbla kort: Omslag: Dekaler: Litteratur